Een van de grootste zorgen bij een scheiding is de huisvesting. Waar gaan jullie wonen? Hoe wordt de huidige woning verdeeld? En hoe kunnen jullie nieuwe woonruimte betaalbaar maken?
In deze blogpost bespreken we verschillende opties voor huisvesting na de scheiding en geven we tips om deze haalbaar te maken.
Optie 1: De Huidige Woning Behouden
Een van jullie kan ervoor kiezen om in de huidige woning te blijven wonen. Dit kan een goede optie zijn als jullie kinderen hebben, omdat het hen stabiliteit biedt.
Om te toetsen of dit haalbaar is moet er worden gekeken naar een uitkoopregeling en/of een hypotheek aanpassing.
Optie 2: De Huidige Woning Voorlopig Behouden
Jullie kunnen er ook voor kiezen om de huidige woning voorlopig te behouden. Dit heet ook wel de woning onverdeeld laten. Eén van jullie kan permanent in het huis blijven wonen, of jullie kunnen ervoor kiezen om de kinderen in het huis te laten wonen en dat jullie om en om in het huis wonen.
Om deze optie haalbaar te maken, moet er goed worden gekeken naar de fiscaliteiten met betrekking tot bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Ook moeten er in dit geval duidelijke afspraken worden gemaakt over de praktische invulling van het onverdeeld laten van de woning. Wie betaalt wat aan de woning? Denk bijvoorbeeld aan de onderhoudskosten van de woning, of wie betaalt (mee) aan een nieuwe afwasmachine? Denk er ook aan wat jullie gaan doen als de situatie verandert in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer zich een nieuwe partner aandient. Of wanneer de huizenprijzen omlaag gaan.
Optie 3: De Woning Verkopen
Als jullie besluiten de woning te verkopen, kan de opbrengst worden verdeeld en kan elk van jullie een nieuwe woning zoeken. Dit biedt beide partijen de kans om opnieuw te beginnen.
Om deze optie haalbaar te maken kijken wij tot in detail naar de verdeling van de kosten van de verkoop en de verdeling van de (mogelijke) overwaarde van de woning. Ook geven wij advies over financiële en fiscale consequenties.
Optie 4: Nieuwe Woning(en) Kopen of Huren
Beide partners kunnen besluiten om nieuwe woningen te kopen of te huren. Dit biedt de mogelijkheid om in een nieuwe omgeving een frisse start te maken.
Punten die wij standaard behandelen in ons traject om deze optie haalbaar te maken zijn: woonlasten berekenen en welke gevolgen dit heeft op het grotere financiële plaatje, huurtoeslag aanvragen, subsidies en leningen.
De keuze voor huisvesting na een scheiding hangt af van jullie persoonlijke situatie en financiële mogelijkheden. Door de opties goed te overwegen en gebruik te maken van de beschikbare financiële tools die wij jullie aanbieden in het scheidingstraject, kunnen jullie een betaalbare en geschikte woonoplossing vinden. Hebben jullie hulp nodig bij het maken van deze keuzes? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend Informatiegesprek.